Tuesday, August 7, 2012

Selle suve kohustuslik maiuspala- PAVLOVA


Nojah... hea on  lubada endale igasuguseid asju, aga nende  täide viimine võtab kukalt kratsima. Ma ei tea, kuhu see aeg lendab? Ühel hommikupoolikul oma "trioga" jalutades nägin lillepoe ees astrite kaste... et mis mõttes nagu?Selge märk sügisest, kuigi suve pole justkui olnudki.Öeldakse - mida vanemaks saad, seda rahulikumalt elu ennast võtad. No ei pea koguaaeg tõmblema ja midagi tõestama endale, veel vähem kellelegi teisele... aga ikkagi möödub mõnikord päev justkui ühe hingetõmbega ja öösel voodisse vajudes jõuad vaid mõelda, oleks see öö ja vaikus vaid pikem.
Ühesõnaga, mis siin ikka pikalt heietada, kirjutaks parem midagi positiivset :) Meie pere selle suve vaieldamatu lemmik magusroog oli/on Pavlova koogikesed igas võtmes. Eks selles on süüdi ka meedia, kes ohtralt igasuguseid retsepte jagas. Arvan, et selle suve jooksul tegin neid vähemalt 10 korda, kui mitte rohkem.   Mitmete retseptide proovimise järel kujunes välja meie pere lemmik,( minipavlovad) mida lahkelt ka jagan.

4 muna
näpuotsatäis soola
200 gr suhkrut
2 tl vanilllisuhrkut
2 tl maisitärklist
2tl valgeveiniäädikat

 Pane ahi sooja 160 kraadi peale.Vahusta munavalged näpuotsa täie soolaga õrnaks vahuks. Lisa suhkur kolmes osas mikerdades vahule kuni vaht on tugev. Lisa maisitärklis ning tilguta peale veiniäädikas ning lase veel mõned tiirud kuni näed siidiselt läikivat, kõva vahtu. Vaht peab olema nii tugev, et kaussi tagurpidi pöörates sealt midagi välja ei tule.
Sellest kogusest saab vähemalt 12-13 minipavlovat, olenevalt kui suuri soov teha on :)  Kata ahjuplaadid küpsetuspaberiga, plaadile võid panna tilga õli siis ei liigu paber paigast. Tõsta spl-ga pannile vahutörtsud ja vormi nendest kausikesed. Pane pavlovad ahju ja keera kuumus kohe 110-100 kraadini. Mina olen kasutanud pöördõhku, kui kaks pannitäit ahju läheb. Küpseta 1h 30 min ja ära vahepeal ahju ust ava. Seejärel keera ahi välja, aga jäta koogid ahju veel "kuivama", kasvõi üleöö.

200gr vahukoort
1 vanilje kohupiimapastat (350 gr)
2 sl tuhksuhkrut
Vahusta vahukoor tugevamaks vahuks. Lisa kohupiimapasta ja suhkur ning sega ühtlaseks massiks. Oluline on, et täidis oleks piisavalt paks. Muidu hakkab see beseelt kohe maha valguma ning besee muutub liiga nätskeks. Vahetult enne serveerimist täida pavlovad kreemivahuga ning kaunista olemasolevate marjade, puuvilja vms. Paremad on kergelt hapukad marjad.




Selline lihtne, aga suussulav suvine maiuspala, mida tasub proovida.





1 comment:

  1. Jah, sinu pildid on pannud mul suu vett jooksma ja just sinu piltide peale, tekkis soov ka minul seda hõrgutist proovida. Proovisin! Meeldis!
    Suur tänu sulle Railikene! Nii tubli oled, et see on lausa innustav! Aitäh sulle! Ole vapper edasi! Jõudu sulle!
    Monika

    ReplyDelete