Tuesday, August 21, 2012

Eluruumide sünnilood





Eelmises "Meie kodu" postituses panin kirja maja "outfit" muutumismängu. Sedakorda siis "inside" lugu. Püüan meenutada,aga tuleb jälle tunnistada: "Mälu on lühike". Paljud asjad on meelest läinud. Hea, et mõned fotod kõnelevad iseenda eest... kuidas see lause oligi? Üks pilt on parem, kui tuhat sõna?

Peale juurdeehituse katuse alla saamist hakkas maja mingitmoodi ilmet võtma. Uude osasse planeerisime köögi ning vannitoa/wc. Sellega oli isegi lihtsam, lammutus ja sodikoristustööd ei olnud. Omaette stoori on muidugi kanalisatsiooni rajamine. Siiani ei olnud majas mingit vett ega äravoolu, linna kanalisatsiooniga ühinemine pole kahjuks Kärdlas paljudes kohtades võimalik. Seega tuli jääda nö kinnise püti juurde, mis maa sisse kaevati ja mille tühjendamise eest nüüd iga kuu tuleb maksta "ränka" hinda. Õnneks on meil puhas allikavesi oma krundil olemas ja see on puhta tasuta käes. Elektri ja torutööde teemat ei hakka ma ka väga lahkama kuna see ei ole olnud minu pärusmaa ja võin mingi detaili kirjeldamisega puhta puusse panna.

Naiivse linnatüdrukuna unelesin juba sisetööde juures. Sõbrannad ikka küsisid, et millised seinad ja põrandad teil tulevad, mis lakke panete. Tegelikult oli selleni veel üüratult palju aega-juhtus ka nii, et kui mina rääkisin  seina värvist siis Kaius maja vihmavee äravoolu rajamisest või elektriga kaasnevatest muredest. Minu arvates on ühe maja ehituse juures nii palju sellist tööd, mida pärast ei oska tähelegi panna. Vähemalt protsessi ennast mitte ja ma alati alandlikult imetlen neid ehitajaid, kes panevad oma kodu püsti paari kuuga -  ja seda lausa lõpliku siseviimistluseni. Õpetagu meile ka :)


Köök

Püüan meenutada, et milline oli siis minu panus. Mees oli ikkagi ju põhiline töötegija, vähemalt piltide järgi jääb mulle praegu selline mulje... aga miskit ikka meenub. Sel ajal omandasin ma uue elukutse- prügisorteerija/ kokkukorjaja/ladustaja. Sõrestikku ma ju ehitada ei osanud, aga järelejäänud ehitusmaterjale kokku korjata küll. Akende värvimine, lae paigaldamine, põrandate lihvimine- selles vallas sain ka kordades targemaks- nii teoorias, kui praktikas.
Köök veel ilma vaheseinata vannitoale
Põranda rajamine kööki




sõrestik ja vannitoaseina paigaldus
hakkab juba ilmet võtma



 Majast leitud laud, puhastatud, lihvitud,  kaetud uue spooniga ja lõpuks vahatatud


 ... ja nüüd juba parim osa, köögimööbli paigaldus-  made by Kaius Kaibald :)




Köök 2011 jõulud

Nagu viimaselt pildilt näha- on ikka kõik veel poolik. No, misasja eks? Poolikuks jäämist on tinginud ka üks asi, aga sellest jällegi kunagi hiljem. Muidu tahaks ju küll, et kõik viimse kapinupuni oleks paigas. Praegu olen rahul ka sellega, mis mul on. Küll on mõnus ikka akna all koogi taigent rullida ning laste tegevusel õues silma peal hoida.

Elutuba

Ülejäänud tubade puhul mängis suurt rolli see, et enne pidi klaariks saama, mis vanast osast saab- st mida säilitada saab ja mida mitte.Seinte ja põrandate seisukord, lahti võtmine jms.- ja taaskord sai majast välja viia kilode, kui mitte tonnide viisi kasutuskõlbmatut sodi. Toa tunne hakkas tekkima siis, kui OSB plaat seina sai ning toale tekkis lagi. Mõned selgitavad fotod:


palkideni puhastamine ja lae mahavõtmine
seis enne palkide puhastamist, näha on ka algset lage



 elutoa põrand lahti võetud mullani


USB plaat osaliselt seinas ja lagi elutoas sai paika


Laetalad, mille jagu saime lage kõrgemaks, muidugi tuli need puhastada, lihvida ja linaõliga viimistleda

uus põrand

kaminanurk ja selle värvimine
Elutuba 2012




Magamiskambrid

Jah, just kambrid, sest nende suurus väga tubade mõõtu välja ei anna :) Teisele korrusele, kus enne midagi ei olnud

seis peale ostu


katuse soojustamine
põrandategu



Hugo enda toas 2010 kevad


magamiskambri säilitatud palgid, mille vahele peaks tulema mõni riiul ja detail
Hugo nurk uue voodiga, mis on isa ja poja koostöö


magamiskamber nr 2, minu unistus on kunagi saada kontinentaalvoodi :)

Vannituba/WC

Vot selle kambri tekkeloo kohta on kõige vähem säilmeid "enne" kohta. Kindel soov oli, et vannitoal PEAB olema aken ja selle ma ka sain. Õigesti tahtsin, sest päike ja valgus paistab sinna ruumi hommikust õhtuni ja valgusteid on vaja vaid päris pimedal ajal. Pealegi muudab see suhteliselt soolika ruumi avaramaks ja helgemaks. Teine soov oli vann, kasvõi juba laste pärast ja uskuge see oli samuti väga õige otsus, kui isegi vahepeal juba peaaegu pidime dushinurga kasuks otsustama. Õhtul pistan mõlemad lapsed korraks vanni ja tegevust jälle mõneks ajaks, pole mingit täis pritsitud vannituba ega midagi. No.. enda vanni mõnulemised on lükkunud veidi kaugemasse tulevikku, aga küll see aeg ka tuleb. See ruum on ainus, kuhu panime põrandasoojustuse.
plaatimistööd

veevärgi rajamine

lauad seina
ajutised asjad on püsivad... vähemalt kardin vanni ümber tõestab seda...

Selline ülevaatlik lugu sai seekord, ahjaa pidin ju Hugost ka kirjutama. Tema on olnud põhimõtteliselt algusest peale kogu loo juures ning tema abi on olnud hindamatu. Südames väga loodan, et ehk õpetab see teda aru saama, kuidas midagi sünnib ning kõike ei pea saama pangalaenu või suure raha eest.

Järgmine kord minu kõige suuremast projektist - AED!




Heti aitas ka-magades värske õhu käes enamuse ajast :)




No comments:

Post a Comment