Friday, March 15, 2013

Klassikaline Viini õunastruudel

... jah, ma ei osanud kuidagi pealkirja leida.  Olen ka enne struudlit teinud, kuid ei süvenunud kunagi tema päritolu ja tegemise tehnikasse.
 Viimasel ajal tunnen üha rohkem auke oma teadmistes õigete taignate kooslustes ja valmistusviisides.  Kerge tüdimus on tekkinud tavapärastest lihtsustatud variantidest. Kuna ma "päris kooli" õppima praegu ei pääse siis kasutasin abimees googlit, mis andis väga palju vastuseid. Jälgisin näpunäiteid ja ma pean tunnistama, et ühe struudlitaigna valmistamine on äärmiselt stressimaandav tegevus. Panen siia lingid ja ei hakka kogu lugu ümber jutustama

http://www.youtube.com/watch?v=jhvD2s5khFk


http://www.youtube.com/watch?v=svBu6zDjxKs


Mulle meeldib alati, kui söögitegemist/ küpsetamist teha nii, et kulub võimalikult vähe igasuguseid masinaid ja vidinaid- noh ütleme otse välja- meeldib vanamoeline tegemine- st maksimaalne käeline tegevus ja kus kogu protsessi saab teha enamvähem ühes kausis, ühe puulusika või käega. Ei mingeid miksreid, kitchen aide, blendereid... jah jah ma annan aru, et kui teha suurtes kogustes ja väga sageli siis on need olulised abilised. Taignategemises jälgisin pigem vanema proua tegemist, kuid struudli kokkupanemises ja rullimises esimest.

Retseptiks kasutasin toidutare õpetust:

http://toidutare.ee/toidust/kokakool/E00E/

200gr suurepärast nisujahu
2spl õli
1 dl vett
näpuotsatäis soola

Kalla jahu kaussi ja tee sellesse süvend. Lisa süvendisse õli, vesi ja sool ning hakka puulusikaga aineid omavahel kokku segama kuni tekib purune, veniv mass.  Sõtku taigen kätega ühtlaseks venivaks, elastseks massiks ( vanema proua videos on väga hästi näha, milline taigen peab jääma) Vormi pall, pintselda õliga ja pane kaussi ( kata toidukile või kaanega). Jäta tunniks ajaks soojemasse ruumi seisma.

1 kg õunu
5 spl suhkrut
2 tl kaneeli
100 gr rosinaid
50gr kätevahel purustatud mandlilaaste
1 sidrun või laim

Puhasta, ja tükelda õunad. Sega õunad suhkru, rosinate, mandlilaastude, kaneeli ja sidrunimahlaga ning jäta mõneks ajaks maitsestuma.

Otsi suurem köögirätik ja puista peale jahu. Rulli taigen veidi lapikuks, võta ta käte vahele ja lase tal venima hakata, seda pidevalt ringiratast käte vahel liigutades. Pane taigen rätikule, pintselda õliga ja kata õuna/rosina massiga. Tõsta ääred kergelt peale ja lükka ta käterätiku abil rulli, libista küpsetuspannile. Määri pealt sulavõiga.
Küpseta 200 kraadi juures 25-30 min

Vaniljekastme retsepti võtsin siit :

http://siitnurgastjasealtnurgast.blogspot.com/2010/05/lihtne-vaniljekaste.html

Õnnestus väga hästi!




No comments:

Post a Comment