Teine põhjus katsetamiseks on minu arenev praktiline meel - no ei ole mõtet kohe poodi tormata, kui mingi isu tuleb vaid avada külmik või kapi uks ning hinnata "targa" pilguga, mida on juba olemas, mida võiks ära kasutada.
Jõuludest oli küpsisekaussi jäänud korralik kogus piparkooke, ämma käest sain terve liitri kodust kõrvitsapüreed ( olgem ausad 0,5 l on sellest minu pisi Helgale mõeldud) Sooduskampaania ajel olin eufoorias kappi ostnud rohkem toorjuustu. ( Philadelphia, Farmi) ning just eelmisel päeval sain ( loe sooduskapmaania) ajal kaks pakki kreeka pähkleid. :) Ma pean tunnistama, et mind on haaranud INGVERI vaimustus. Põhimõtteliselt torkan ma seda igalepoole :) Nüüd retsepti ja tegemise juurde. Minu kook on tehtud 20cm vormi, kui teete suuremasse siis suurendage koguseid, muidu tuleb juustukook magedalt madal ja lame :)
Tõsta kõik ained vähemalt 30 min toasooja.ning pane ahi eelsoojenema 175 kraadi.
Põhi
Ports piparkooke või muid olemasolevaid küpsiseid
1 dl sulavõid
0,5 dl purustatud kreeka pähkleid
Purusta piparkoogid ning sega sulatatud või ning kreeka pähklitega. Suru küpsetuspaberiga kaetud vormi ning pane külma tahenema. Võid ka eelküpsetada 5 min 200 kraadises ahjus siis jääb põhi veelgi krõbedam.
Täidis
500 gr toasooja toorjuustu
3 muna ( toasoojad)
2 dl pruuni suhkrut ( võid panna vähem või rohkem- maitse asi)
4 dl kõrvitsapüreed
2 dl hapukoort
1 tl vanillsuhkrut
värskelt riivitud ingeveri 0,5 -1 tl
Kate
200 gr hapukoort
3-4 spl tuhksuhkrut
1tl vanillsuhkrut
Sega omavahel kõik täidiseained, mikserda ühtlaseks. Jääb üsna vedel! Vala segu küpsisepõhja peale. Küpseta keskmisel või pigem alumisel siinil 60 min ( Sõltub ahjust- kui kook hakkab pealt pruunistuma keera kohe kuumust maha) Vahepeal ahjuust paotada ei ole vaja ( kui just hädaolukord ei ole) Kook on valmis, kui vormi kergelt liigutades täidis võbiseb. Vala koogi keskele kate ja hajuta õrnalt laiali, küpseta veel 5-10 min. Keera ahjukuumus kinni, kuid jäta kook hetkeks veel ahju ( uks praokil) Tõsta kook välja, lase täielikult jahtuda ning kata seejärel rätiku või hõbepaberiga. Tõsta külmikusse või sahvrisse vähemalt 6 h. Parem, kui ikka üleöö :) Kaunista kreekapähklitega ja selle puruga.
No comments:
Post a Comment